Bovenaan in de Google zoekresultaten staan, voor relevante zoekopdrachten, is voor veel ondernemingen een doelstelling. Dat is ook terecht, want Google blijft de meest interessante plek om nieuwe klanten aan te trekken. Om bovenaan in Google te staan, zijn er drie parameters waaraan je website moet voldoen.
- Je website moet SEO-technisch in orde zijn.
- Je website moet de juiste autoriteit hebben.
- Je website moet de juiste content bevatten.
Op dit laatste topic gaan we ons in dit artikel focussen. Het optimaliseren van je website met clusterpagina’s is een effectieve manier om de zichtbaarheid van je website in Google te verbeteren. Maar wat zijn clusterpagina's?
Wat zijn clusterpagina's?
Clusterpagina's (ook wel bekend als een "contentcluster" of "topic cluster") is een SEO-strategie waarbij gerelateerde inhoud wordt gegroepeerd rond een centraal onderwerp. In plaats van afzonderlijke pagina's te maken voor elk individueel trefwoord of onderwerp, creëer je een 'hoofdonderwerp'-pagina die het bredere onderwerp behandelt. Vervolgens maak je meerdere 'ondersteunende' pagina's die zich richten op specifieke aspecten of subonderwerpen van het hoofdonderwerp. Elk van deze ondersteunende pagina's linkt terug naar de hoofdonderwerp-pagina en naar andere relevante pagina's binnen de cluster.
Een voorbeeld hoofdonderwerp zou bijvoorbeeld 'online marketing' kunnen zijn, waarbij: Online marketing strategie, Search engine marketing, Social media marketing, etc. clusterpagina's zijn.
Het doel van deze benadering is om duidelijke verbanden tussen de pagina's te creëren, zowel voor zoekmachines als voor gebruikers. Zoekmachines begrijpen beter hoe de verschillende pagina's hiërarchisch met elkaar samenhangen, en gebruikers kunnen gemakkelijker relevante informatie vinden over hetzelfde onderwerp.
Hoe zet je clusterpagina’s correct in?
Keyword Research
Beginnen doen we met het uitvoeren van grondig zoekwoordonderzoek om relevante trefwoorden te identificeren die betrekking hebben op het overkoepelende onderwerp van de cluster. Hierbij zoeken we naar zoekwoorden met een hoog zoekvolume en waarvoor de concurrentie niet te sterk is. Op die manier vinden we de low-hanging-fruit waarmee we de ranking van de website sterk verbeteren.
Om te weten te komen welke zoekopdrachten interessant zijn, maken we gebruik van Semrush. Deze veelzijdige tool geeft ons de nodige inzichten op gebied van zoekwoorden en zoekopdrachten, maar ook op gebied van je digitale concurrenten. Voor welke zoekwoorden optimaliseren je concullega’s? Voor welke zoekopdrachten staat je onderneming boven/onder je concullega’s? Welke zoekwoorden laat je momenteel nog links liggen?… Allemaal vragen waar we met Semrush een antwoord op vinden.
Topic Clustering
Éénmaal we de juiste onderwerpen hebben gevonden, groeperen we gerelateerde inhoud in clusters rond een centraal onderwerp. Elke cluster moet een 'hoofdonderwerp'-pagina hebben die dient als fundering van de cluster. De andere pagina's binnen de cluster bieden ondersteunende inhoud en gaan dieper in op specifieke aspecten van het onderwerp.
Elk van de clusterpagina's moet unieke en waardevolle inhoud bevatten. Daarmee vermijden we het simpelweg kopiëren en plakken van inhoud van de ene pagina naar de andere, om dubbele inhoud te voorkomen. Want dit heeft in plaats van een positieve, een negatieve invloed, op je Google ranking.
Interne Linkstructuur
Om de clusterpagina’s optimaal te laten renderen, creëren we een doordachte interne linkstructuur tussen de clusterpagina's. Hierbij zorgen we ervoor dat de hoofdonderwerp-pagina linkt naar alle ondersteunende pagina's binnen dezelfde cluster en visa-versa.
SEO-optimalisaties op de pagina’s
Elke pagina in de cluster voorzien we van de juiste SEO-puntjes op de i. Dit omvat het gebruik van relevante trefwoorden in de titels, meta-beschrijvingen, URL's en koppen, alt teksten, een positieve tekst/html ratio, etc. Het gaat dus niet alleen over de effectieve teksten, ook de SEO-technische kant van de pagina’s worden tot in de puntjes voorzien.
Gebruik van afbeeldingen en video’s
Google ziet het gebruik van afbeeldingen, video's en andere media als een teken van kwaliteit. Het helpt om de inhoud aantrekkelijker en informatiever te maken. Gebruikers zijn ook vaak meer betrokken als de inhoud visueel aantrekkelijk is.
Monitoring en Analyse
Om de effectiviteit van de clusterpagina’s te meten, volgen we de prestaties van je clusterpagina's regelmatig op met behulp van Google Analytics, Google Search Console en Semrush. We analyseren de zoekopdrachten, verkeersbronnen, het gedrag op de pagina's en de Google ranking om inzicht te krijgen in de effectiviteit van de SEO-strategie, om zo bij te sturen waar nodig.
Wil je zelf hoger scoren in Google voor relevante zoekopdrachten met behulp van clusterpagina’s?
Neem gerust contact op of bel ons op via +32(0)11 743 676 voor een vrijblijvend gesprek.
Naar contact »